10 Kasım 2012 Cumartesi

Kolay Yufka Kebabı

Bugün sizlerle yapımı 1 saat bile sürmeyen pratik bir yemek paylaşmak istiyorum. Benzerlerini görmüş hatta uygulamış olabilirsiniz. Bu yemek ile, insan dara düştü mü ne kadar da yaratıcı olabiliyor onu gördüm. Yemek yapacağımız saatlerde parkta oyuna dalan yavrucuğunuza kıyamadığınızdan, siz de sık sık pratik bir yemek düşünmek zorunda kalabilirsiniz. Ya da yoğun ve yorucu iş temponuzdan eve kendinizi attığınızda hoop diye geliverecek misafirinize hoş ve doyurucu bir yemek sunabilirsiniz. Yemeğe gelmekten vaz mı geçtiler, küçük bir pratik değişiklik ile yemeğinizi çayın yanında yenebilecek lezzetli bir böreğe dönüştürebilirsiniz. Böyle durumlarda eve gelirken aşağıdaki kolay malzemelerden olmayanlarını almayı unutmayın.

İşte Malzemeler
4 kişi için 2 yufka
300 gr az yağlı kuşbaşı et
3-4 sap maydonoz
1 fincan zeytin yağı
4 kişi için 4 dilim eriyen peynir
Bir tutam tuz ve karabiber
Çeyrek limon

Yufkanın içi ve üstü için
3 yemek kaşığı tereyağı
1/2 fincan zeytinyağı
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı nane
1 tatlı kaşığı salça

Üstüne
2 bardak yoğurt
2-3 diş sarmısak
½ fincan su

Evde iki yufka kalmış. Yemek de yok. Hemen ne yapıyoruz? Dondurucuya attığımız kurtarıcılarımıza başvuruyoruz. Bu günün kurtarıcısı kuşbaşı et. Etler dondurucudan yeni çıktıysa yanmaz bir tavanın içine koyup üzerine yarım bardak kaynar su döküp kapağını kapatıyoruz. Kısık ateşte olmasına dikkat edelim ki etlerimiz kolayca çözülsün. Çözülür çözülmez çeyrek limon sıkacağız. Ben limonu tavuk ve etlerin yumuşak pişmeleri için kullanırım. Eğer pişerken tavadaki su azalıyorsa etler pişene kadar yarım bardak kadar daha ekleyelim. Pişene kadar kapağının kapalı olması yumuşaklık için çok önemlidir. Zira amacımız etlerin yumuşak olana kadar kavrulmalarını sağlamak. Suyunu tamamen çekmeden yağı, tuz ve karabiberi ekliyoruz.


Etler pişmiş olmalı ki fırında sadece yufkalar kızarana kadar tuttuğumuzda lezzeti yerinde, kıvamı çıtır çıtır olsun.

Ocağın altını kapatınca ılıklaşan etlerin üzerine ayıklayıp doğranmış maydanozları ekleyelim.
Sıra geldi yufka kısmına. Yufkanın içi için küçük bir tavada yağı eritelim. Köpürmeye başlayınca kırmızı biberi ekleyelim. 2 kez karıştırıp tavanın altını kapatalım. Bu sıvı karışım ılıklaşınca ortadan böldüğümüz yarım yufkanın içine kaşık yardımıyla yayalım. (eğer çok soğursa yağ donuklaşır) Yufkanın üst ucunu ve alt ucunu gözleme yaparmış gibi katlayalım. Katladıktan sonra da kuru kısma biraz yağ gezdirelim. Eti bir ucuna kaşık yardımıyla koyup,

üçgen (yani muska) şeklini alacak şekilde katlayalım
ve diğer yufkalara da aynı işlemi yapıp yağlanmış
fırın tepsisine dizelim.


Tercihen iç harcı olan etlerin üzerine peynir de koyabilirsiniz.


180 ºC ye ayarlanmış fırına tepsiyi koyalım. Onlar kızarana kadar üzerine yapacağımız yoğurt ve yağ sosunu hazırlayalım.
Rendelenmiş sarımsakları yarım fincan su ile sulandırdığımız yoğurda ekleyelim. İç için kullandığımız yağlı karışımın kalanını tekrar ocağa koyup içine 1 tatlı kaşığı salça ve naneyi de ekleyip 1-2 kez çevirelim.
Fırından çıkan börek kıvamındaki yufka kebaplarını tabağa servis yaparken yoğurt ve yağ ile süsleyelim.


Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder