17 Ekim 2012 Çarşamba

Kadayıf Topları

Ben kadayıf tatlısının geleneksel Türk Mutfağının vazgeçilmezlerinden olduğunu düşünüyorum. Annem sık sık misafir geldiğinde kadayıf tatlısı yapar, biz de afiyetle yerdik. Birçok annenin yaptığı gibi daha çok klasik olanı tercih eder, alışkanlıklarından kolay kolay vazgeçmezlerdi. Ben ise evimdeki hangi malzemeyi katarak değişik bir tat yakalayabilirimi düşünürüm hep.Gittim yarım kilogram kadayıf aldım. Eğer kalabalık bir misafir ağırlayacaksanız yetecektir ama tavsiyem


4 kişilik bir sunum yapacaksanız
250gr tel kadayıf almanızdan yanadır.
1 su br ceviz
1 kase süt kaymağı ya da tahin
1 tatlı kaşığı tarçın

Kızartma sosu için
2 yumurta
2 bardak süt

Kızartmak için
Ayçiçek yağı (kızartma kabına göre yağ bol konmalı, toplar yağın içinde pişmeli)

Şerbeti için
4 su bardağı şeker
4 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu

Önce şerbeti yapalım ki soğuyadursun.
Şeker ve suyu tencereye koyup kaynamaya bırakalım. Ben fokurdamaya başlayınca limon suyunu eklerim. Bu da şekerlenmesini önler. Kıvam almaya başlayınca, yani 3-5 dakika kadar kaynayınca ocağın altını kapatıp soğumasını bekleyelim.

Yağın altını açalım ki kızsın. Zira kızgın (ve bol) yağda kadayıf daha az yağ çekecektir.Tel kadayıfların taze olması lezzeti arttırdığı gibi yapımı da kolaylaştırır. Kadayıfın tazeliğini nasıl mı anlarız -elleyerek- anlarız. Yumuşak olması tazeliğini gösterir. Param parça yapmadan avuç içimize sığacak kadar kadayıftan kopartalım. İçine 1 tatlı kaşığı ceviz, bir çay kaşığı kaymak (ya da tahin) koyup yuvarlak top yapalım. Sıkalım. Sardığımız kadayıfın altından iç malzemesinin görünmemesi lazım.
Hazırladığımız sosa avuç içimizde tuttuğumuz topu batıralım ve sıkalım. Bu sıkma işlemi kadayıfın dağılmamasını sağlayacak. Sıkmaktan korkmayın ama fazla da abartmayın ki kadayıf topları taş toplarına dönüşüp diş kırmasın. Ve kızgın yağa yavaşça koyalım.
NOT:Kızartma yaparken tencere ne kadar derin olursa patlayıp çatlamalardan o kadar az etkileniriz.

Pembeleşen topları yağdan alıp soğumuş şerbetin içine koyalım. Şerbetini çektikçe de bir başka kaba alabiliriz. Ancak eğer topları sıcakken çok üst üste koyarsanız yumuşayacaktır. Yumuşak da sevenler olabilir ama çıtır çıtır daha lezzetli olduğunu söylemeden edemeyeceğim.

Ilıklaşan topçukları misafirinize ikram ederken üzerine tarçın serpmeyi unutmayın...

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder